Incalzire prin Plafon

Margas Instal: Sisteme eficiente de incalzire prin plafon / racire prin plafon.

Despre incalzire prin plafon si racire in plafon (tavan)

Avantaje:
– incalzesc utilizand temperaturi reduse iar prin intermediul energiei radiante se realizeaza o distributie uniforma a temperaturii;
– asigura un echilibru termic intre corpul uman si mediul ambiant din incapere, obtinandu-se astfel un climat confortabil, spre deosebire de sistemele clasice de incalzire( pe baza de radiatoare);
– utilizand un astfel de sistem, starea de confort termic se simte chiar si la temperaturi mai scazute ale mediului ambiant ceea ce conduce la un consum redus de energie; (reducerea temperaturii cu 1-2 grade Celsius inseamna reduceri semnificative ale consumului de energie);
– Acelasi sistem fososit pentru incalzire iarna este utilizat pentru racire vara, insemnand costuri de investitie reduse dar si costuri de exploatare reduse;
– beneficiu dublu: mentine vara incaperile racoroase, iarna placut de calde si flexibile la schimbarile de temperatura din primavara si toamna;
– Utilizarea unui astfel de sistem permite amenajarea flexibila a spatiului de catre utilizator si ofera libertate de proiectare pentru arhitect;
– Reduc semnificativ pericolul de accidentare in gradinite, scoli, sali de sport, spitale, camine de batrani, etc.
– Caracter antialergic deoarece antrenarea prafului din incaperi este minima, ceea ce protejeaza caile respiratorii ;

Instalatiile de incalzire prin plafon si racire prin plafon sau pereti pot fi montate atat in sistem umed cat si uscat;
1. Instalatia de incalzire/racire in plafon in sistem uscat
Avantaje:
• Este disponibila in 4 variante de placa de marimi diferite
• Randamentul de racire ridicat
• Manevrare usoara
• Efort de spacluire redus
• Rasterul de fixare vine perforat din fabrica

Elemente ce intra in componenta sistemului
• Element de planseu REHAU 500×1250
• Element de planseu REHAU 1000×1250
• Element de planseu REHAU 1500×1250
• Element de planseu REHAU 2000×1250
• Sistem imbinare cu inel de strangere REHAU 10
• Sistem trecere REHAU cu olandez 10
• Manson alunecator tip REHAU 10
• Manson alunecator tip REHAU 17, 20, 25, 32
• Niplu redus tip REHAU 17-10, 20-10, 25-10, 32-10
• Niplu egal REHAU 10
• Trecere cu filet exterior REHAU 10-R1/2
• Teu REHAU
• Semicamasa de dilatare REHAU

Se pot utiliza urmatoarele tipuri de tevi REHAU
• 17 x 2,0 mm;
• 20 x 2,0 mm;
• 25 x 2,3 mm;
• 32 x 2,9 mm;
• RAUTHERM S 10,1×1,1 mm;
• RAUTHERM S ca teava de legatura
Descrierea sistemului:

Pentru plafonul de incalzire/racire REHAU baza acestuia este constituita din placi de ipsos realizate pe banda conform ÖNORM B 3410/ ÖNORM EN 520.

Placa de ipsos este armata cu fibre intarite ceea ce ii confera rezistenta si capacitatea de a-si pastra forma la curbare. Placile nu au miros si nu contin substante nocive sanatatii . Panourile de incalzire/racire REHAU se compun dintr-o placa cu nuturi din ipsos si dintr-o teava RAUTHERM S 10,1×1,2 mm preconfectionata, sub forma de meandra dubla, la distanta de pozare de 45 mm.
Striatiile de intarire din gips-carton si izolatia din polistiren EPS 035 de pe partea superioara favorizeaza un montaj sigur. Se poate realiza un grad complet de plafon cu suprafete active de racire chiar si in incaperile cu multe unghiuri, datorita celor 4 elemente de plafon cu dimensiuni diferite . Domeniile inactive ale plafonului pot fi acoperite cu un invelis dublu din placi de gips-carton cu grosimea de 15 mm.
Cantul HTAK semirotund aplatizat paralel la striatiile de intarire existente permite o executie simpla a plafonului pana la treapta de calitate Q4.

Utilizarea sistemului

INCALZIRE IN PLAFON REHAU MARGASInstalatia REHAU de incalzire/racire in plafon este proiectata pentru realizarea plafoanelor suspendate din interiorul cladirilor. Sistemul REHAU de incalzire/racire in plafon corespunde clasei de constructie E conform ÖNORM EN 13501 respectiv B2 conform ÖNORM DIN 4102. In faza de constructie trebuie indeplinite criteriile speciale referitoare la incendii, intrucat instalatia nu este prevazuta pentru protectia contra incendiilor cu clasa de rezistenta la foc F30 pana la F90!

Sistemul REHAU de incalzire/racire poate fi utilizat atat in spatiile industriale, de locuit cat si in incaperile de birouri cu un grad de umezeala inexistent sau redus – conform prevederilor clasei de umezeala I ale Ciclului de Lucru al Sistemului de Constructie Uscat. Pentru incaperile din clasele de umezeala II-IV sistemul nu este indicat a fi folosit. In aceasta categorie intra grupurile sanitare ale restaurantelor, ale locuintelor , spatiile umede precum saunele sau bazinele de inot dar si incaperile industriale umede.

Depozitarea

Se vor proteja impotriva actiunii umezelii atat sistemul REHAU de incalzire/racire in plafon cat si accesoriile acestuia. Produsele fabricate din ipsos se depoziteaza in spatii uscate. Elementele sistemului REHAU de incalzire/racire in plafon se depoziteaza in acelasi mod, de exemplu pe paleti sau pe grinzi de lemn la distante de circa 35 cm, pentru a evita deformarile si crapaturile.
Depozitarea necorespunzatoare conduce la deformari care vor influenta negativ montajul.

Se va avea in vedere capacitatea de sustinere a planseelor la depozitarea placilor in interiorul cladirilor, tinand cont de faptul ca 20 de elemente ale sistemului REHAU de incalzire/racire in plafon de dimensiune 2000×1250 mm au o greutate de circa 850 kg.

Transportul

Pe santier, elementele sistemului REHAU de incalzire/racire in plafon vor fi transportate pe muchie sau cu un mijloc de transport corespunzator. Este important sa se evite transportul acestora cu izolatia de PS in partea inferioara. Elementele sistemului REHAU de incalzire/racire in plafon se livreaza pe paleti.

Conditii climatice de constructie

Conditia climatica optima pentru prelucrarea placilor de ipsos este la o umiditate relativa a aerului intre 40% si 80%, la o temperatura a incaperii de +10°C, arata experienta indelungata in acest domeniu .
Nu se vor monta produse pe baza de ipsos in conditiile in care umiditatea relativa a aerului este mai mare de 80%.
Elementele sistemului REHAU de incalzire/racire prin plafon, dupa incheierea montajului, se vor proteja de influenta indelungata a umezelii. Acesta este motivul pentru care este indicat sa se aeriseasca corespunzator in interiorul cladirilor dupa montarea placilor. Se evita impactul direct cu aer cald sau fierbinte asupra plafonului., Incalzirea intensa a incaperilor pe timpul iernii se va evita, de asemenea, deoarece aceasta poate produce crapaturi in plafon datorita dilatarii (apar astfel modificari in lungime).
Lucrarile de tencuire sau de turnare a sapei favorizeaza cresterea umiditatii aerului, caz in care este absolut necesar sa se asigure o aerisire temeinica.
Fixarea elementelor de tavan pentru racire

Este indicat sa se foloseasca un utilaj mecanic de ridicare pentru placi la montarea sistemului de incalzire/racire in tavan.
In conditiile in care se utilizeaza un astfel de aparat, montajul elementelor de tavan se poate realiza doar de catre un lucrator.

Fixarea sistemului REHAU de incalzire/racire prin plafon se va realiza numai folosind suruburile standard pentru constructii rapide cu filet cu pas mare, care se vor insuruba in perforatiile prevazute pe partea vizibila. In cazul in care se realizeaza imbinari in afara punctelor de prindere prevazute, acestea pot conduce la deteriorarea tevilor RAUTHERM S 10,1×1,1 mm. Montarea elementelor de tavan se realizeaza dinspre partea vizibila de carton accesibila spre camera.
Fixarea elementelor de tavan cu suruburile standard pentru constructii rapide trebuie sa se realizez numai pe partea posterioara caserata si prevazuta cu striatii de ipsos-carton.

Elemente de tavan inactive

Elementele de tavan inactive sunt utilizate pentru integrarea sistemului de iluminat, de aerisire si avertizare incendiu. Intrucat aceste sisteme se pot integra numai in elementele inactive acest lucru trebuie avut in vedere inca la proiectarea planseului.
Elementele de tavan inactive vor fi captusite cu un invelis dublu format din placi de ipsos-carton cu grosime de 15 mm. Subconstructia in acest caz trebuie sa aiba o capacitate de sustinere corespunzatoare.

Confortul termic

La incalzirea prin sistemul REHAU de incalzire/racire prin plafon trebuie avuta in vedere, in timpul montarii, temperatura suprafetei elementelor de planseu pentru a putea crea un climat termic confortabil intr-o incapere.

WhatsApp chat