Încălzire prin plafon

Margas Instal: Sisteme eficiente de încălzire prin plafon / răcire prin plafon.

Despre încălzire prin plafon și răcire în plafon (tavan)

Avantaje:
– încălzesc utilizând temperaturi reduse iar prin intermediul energiei radiante se realizează o distribuție uniformă a temperaturii;
– asigură un echilibru termic între corpul uman și mediul ambiant din încăpere, obținându-se astfel un climat confortabil, spre deosebire de sistemele clasice de încălzire( pe baza de radiatoare);
– utilizând un astfel de sistem, starea de confort termic se simte chiar și la temperaturi mai scăzute ale mediului ambiant ceea ce conduce la un consum redus de energie; (reducerea temperaturii cu 1-2 grade Celsius înseamnă reduceri semnificative ale consumului de energie);
– Același sistem folosit pentru încălzire iarna este utilizat pentru răcire vara, însemnând costuri de investiție reduse dar și costuri de exploatare reduse;
– beneficiu dublu: menține vara încăperile răcoroase, iarna plăcut de calde și flexibile la schimbările de temperatură din primăvară și toamnă;
– Utilizarea unui astfel de sistem permite amenajarea flexibilă a spațiului de către utilizator și oferă libertate de proiectare pentru arhitect;
– Reduc semnificativ pericolul de accidentare în grădinițe, scoli, săli de sport, spitale, cămine de bătrâni, etc.
– Caracter antialergic deoarece antrenarea prafului din încăperi este minimă, ceea ce protejează căile respiratorii ;

Instalațiile de încălzire prin plafon și răcire prin plafon sau pereți pot fi montate atât în sistem umed cat și uscat;
1. Instalația de încălzire/răcire în plafon în sistem uscat
Avantaje:
• Este disponibilă în 4 variante de placă de mărimi diferite
• Randamentul de răcire ridicat
• Manevrare ușoară
• Efort de șpăcluire redus
• Rasterul de fixare vine perforat din fabrică

Elemente ce intră în componentă sistemului
• Element de planșeu REHAU 500×1250
• Element de planșeu REHAU 1000×1250
• Element de planșeu REHAU 1500×1250
• Element de planșeu REHAU 2000×1250
• Sistem îmbinare cu inel de strângere REHAU 10
• Sistem trecere REHAU cu olandez 10
• Manșon alunecător tip REHAU 10
• Manșon alunecător tip REHAU 17, 20, 25, 32
• Niplu redus tip REHAU 17-10, 20-10, 25-10, 32-10
• Niplu egal REHAU 10
• Trecere cu filet exterior REHAU 10-R1/2
• Teu REHAU
• Semicamasa de dilatare REHAU

Se pot utiliza următoarele tipuri de țevi REHAU
• 17 x 2,0 mm;
• 20 x 2,0 mm;
• 25 x 2,3 mm;
• 32 x 2,9 mm;
• RAUTHERM S 10,1×1,1 mm;
• RAUTHERM S ca țeavă de legătură
Descrierea sistemului:

Pentru plafonul de încălzire/răcire REHAU baza acestuia este constituită din placi de ipsos realizate pe banda conform ÖNORM B 3410/ ÖNORM EN 520.

Placa de ipsos este armată cu fibre întărite ceea ce îi conferă rezistentă și capacitatea de a-și păstră forma la curbare. Plăcile nu au miros și nu conțin substanțe nocive sănătății . Panourile de încălzire/răcire REHAU se compun dintr-o placa cu nuturi din ipsos și dintr-o țeavă RAUTHERM S 10,1×1,2 mm preconfectionata, sub forma de meandra dublă, la distantă de pozare de 45 mm.
Striațiile de întărire din gips-carton și izolația din polistiren EPS 035 de pe partea superioară favorizează un montaj sigur. Se poate realiza un grad complet de plafon cu suprafețe active de răcire chiar și în încăperile cu multe unghiuri, datorită celor 4 elemente de plafon cu dimensiuni diferite . Domeniile inactive ale plafonului pot fi acoperite cu un înveliș dublu din placi de gips-carton cu grosimea de 15 mm.
Cantul HTAK semirotund aplatizat paralel la striațiile de întărire existente permite o execuție simplă a plafonului până la treapta de calitate Q4.

Utilizarea sistemului

INCALZIRE IN PLAFON REHAU MARGASInstalația REHAU de încălzire/răcire în plafon este proiectată pentru realizarea plafoanelor suspendate din interiorul clădirilor. Sistemul REHAU de încălzire/răcire în plafon corespunde clasei de construcție E conform ÖNORM EN 13501 respectiv B2 conform ÖNORM DIN 4102. În faza de construcție trebuie îndeplinite criteriile speciale referitoare la incendii, întrucât instalația nu este prevăzută pentru protecția contra incendiilor cu clasa de rezistentă la foc F30 până la F90!

Sistemul REHAU de încălzire/răcire poate fi utilizat atât în spațiile industriale, de locuit cat și în încăperile de birouri cu un grad de umezeala inexistent sau redus – conform prevederilor clasei de umezeala I ale Ciclului de Lucru al Sistemului de Construcție Uscat. Pentru încăperile din clasele de umezeala II-IV sistemul nu este indicat a fi folosit. În această categorie intră grupurile sanitare ale restaurantelor, ale locuințelor , spațiile umede precum saunele sau bazinele de înot dar și încăperile industriale umede.

Depozitarea

Se vor proteja împotrivă acțiunii umezelii atât sistemul REHAU de încălzire/răcire în plafon cat și accesoriile acestuia. Produsele fabricate din ipsos se depozitează în spații uscate. Elementele sistemului REHAU de încălzire/răcire în plafon se depozitează în același mod, de exemplu pe paleti sau pe grinzi de lemn la distante de circa 35 cm, pentru a evita deformările și crăpăturile.
Depozitarea necorespunzătoare conduce la deformări care vor influența negativ montajul.

Se va avea în vedere capacitatea de susținere a planșeelor la depozitarea plăcilor în interiorul clădirilor, ținând cont de faptul că 20 de elemente ale sistemului REHAU de încălzire/răcire în plafon de dimensiune 2000×1250 mm au o greutate de circa 850 kg.

Transportul

Pe șantier, elementele sistemului REHAU de încălzire/răcire în plafon vor fi transportate pe muchie sau cu un mijloc de transport corespunzător. Este important să se evite transportul acestora cu izolația de PS în partea inferioară. Elementele sistemului REHAU se livrează pe paleti.

Condiții climatice de construcție

Condiția climatică optimă pentru prelucrarea plăcilor de ipsos este la o umiditate relativă a aerului între 40% și 80%, la o temperatura a încăperii de +10°C, arată experiență îndelungată în acest domeniu .
Nu se vor monta produse pe baza de ipsos în condițiile în care umiditatea relativă a aerului este mai mare de 80%.
Elementele sistemului REHAU de încălzire/răcire prin plafon, după încheierea montajului, se vor proteja de influentă îndelungată a umezelii. Acesta este motivul pentru care este indicat să se aerisească corespunzător în interiorul clădirilor după montarea plăcilor. Se evită impactul direct cu aer cald sau fierbinte asupra plafonului. Încălzirea intensă a încăperilor pe timpul iernii se va evita, de asemenea, deoarece aceasta poate produce crăpături în plafon datorită dilatării (apar astfel modificări în lungime).
Lucrările de tencuire sau de turnare a șapei favorizează creșterea umidității aerului, caz în care este absolut necesar să se asigure o aerisire temeinică.
Fixarea elementelor de tavan pentru răcire

Este indicat să se folosească un utilaj mecanic de ridicare pentru placi la montarea sistemului de încălzire/răcire în tavan.
În condițiile în care se utilizează un astfel de aparat, montajul elementelor de tavan se poate realiza doar de către un lucrător.

Fixarea sistemului REHAU de încălzire/răcire prin plafon se va realiza numai folosind șuruburile standard pentru construcții rapide cu filet cu pas mare, care se vor înșuruba în perforațiile prevăzute pe partea vizibilă. În cazul în care se realizează îmbinări în afara punctelor de prindere prevăzute, acestea pot conduce la deteriorarea țevilor RAUTHERM S 10,1×1,1 mm. Montarea elementelor de tavan se realizează dinspre partea vizibilă de carton accesibilă spre cameră.
Fixarea elementelor de tavan cu șuruburile standard pentru construcții rapide trebuie să se realizeze numai pe partea posterioară cașerată și prevăzută cu striații de ipsos-carton.

Elemente de tavan inactive

Elementele de tavan inactive sunt utilizate pentru integrarea sistemului de iluminat, de aerisire și avertizare incendiu. Întrucât aceste sisteme se pot integra numai în elementele inactive acest lucru trebuie avut în vedere încă de la proiectarea planșeului.
Elementele de tavan inactive vor fi căptușite cu un înveliș dublu format din placi de ipsos-carton cu grosime de 15 mm. Subconstrucția în acest caz trebuie să aibă o capacitate de susținere corespunzătoare.

Confortul termic

La încălzirea prin sistemul REHAU de încălzire/răcire prin plafon trebuie avută în vedere, în timpul montării, temperatura suprafeței elementelor de planșeu pentru a putea crea un climat termic confortabil într-o încăpere.

WhatsApp chat