Conceptiile greșite privind încălzirea prin pardoseala și modul în care aceasta funcționează sunt frecvente. Abordam aceste “mituri” si le demontam – unul cate unul, cu sprijinul partenerului nostru Daikin.

Mitul nr. 1: încălzirea prin pardoseală este mult mai scumpă decât radiatoarele.
Este adevărat că prețul de instalare a încălzirii prin pardoseală este cu 30% mai mare decât în cazul radiatoarelor tradiționale. Dar, pe termen lung, investiția în încălzirea prin pardoseală se amortizează. Deoarece sistemul este mult mai eficient energetic și necesită mai puțină întreținere, utilizatorii vor observa că facturile de energie și costul total al sistemului sunt mult mai scăzute decât în cazul radiatoarelor tradiționale.
Mitul nr. 2: o locuință cu încălzire prin pardoseală nu se încălzește niciodată.
Este adevărat că încălzirea prin pardoseală nu produce la fel de multă căldură ca un radiator convențional, aceasta generează suficientă căldură pentru a crea un mediu confortabil. Sistemul distribuie căldura uniform pe întreaga suprafață a pardoselii, astfel că temperatura camerei poate ajunge la 25 °C. Proprietarii de locuințe pot seta termostatul cu câteva grade mai jos și vor avea garanția că nu vor irosi căldura.
Mitul nr. 3: încălzirea prin pardoseală este tehnic încălzire electrică.
Bineînțeles, încălzirea electrică prin pardoseală funcționează cu energie electrică, dar sistemul hidraulic funcționează cu apă caldă și încălzire centrală. Există și opțiunea de a conecta un sistem prin pardoseală la o pompă de căldură. Pompa de căldură efecienta energetica si se bazează și pe energie regenerabilă. Deoarece încălzirea prin pardoseală funcționează la o temperatură scăzută constantă, adăugarea unei pompe de căldură la sistem reprezintă alegerea ideală.
Mitul nr. 4: cu încălzirea prin pardoseală, încălzirea locuinței durează mai mult, prin urmare, temperatura nu rămâne constantă
În timp ce încălzirea electrică prin pardoseală reacționează aproape la fel de repede ca radiatoarele, sistemele hidraulice reacționează un pic mai încet. Dar acest lucru nu înseamnă că suferiți la temperaturi mici. Este importat să știți cum să vă configurați sistemul în funcție de stilul de viață și să mențineți o temperatură confortabilă în interior. La un sistem hidraulic puteți modifica setările pentru a vă asigura că temperatura camerei scade numai trei grade pe timp de noapte.
Mitul nr. 5: încălzirea prin pardoseală se montează numai în pardoseală.
Incălzirea prin pardoseală se poate instala si în pereți sau în tavan, pentru a încălzi camerele și mai rapid. Încălzirea prin pardoseală, în general, nu ocupă spațiu suplimentar, prin urmare, o puteți integra perfect în orice interior modern.
Mitul nr. 6: încălzirea prin pardoseală determină umflarea picioarelor.
La începuturile încălzirii prin pardoseală, temperatura camerei atingea valori mai mari de 35 °C și, în acest caz, picioarele se puteau umfla. Dar cu sistemele actuale, aceste situații nu se mai produc, mai ales dacă casa este bine izolată. Ba mai mult, combinarea încălzirii prin pardoseală cu o pompă de căldură permite noilor sisteme să furnizeze răcire, un avantaj pentru lunile toride de vară.
Mitul nr. 7: încălzirea prin pardoseală este nesănătoasă.
Încălzirea prin pardoseală previne circularea particulelor de praf care determină alergii sau alte boli. Din contra, beneficiati de un mediu mai sănătos, cu un nivel mai bun al umidității și fără praf, acarieni și mucegai, adecvat chiar si pentru persoanele care suferă de alergii sau de probleme respiratorii.
Mitul nr. 8: încălzirea prin pardoseală nu se poate combina cu parchetul.
Fara riscuri se poate combina parchetul cu incalzirea in pardoseala. Dacă aveți un tip de lemn stabil, rezistent la umiditate și o versiune multistrat, cu plăci cu o lățime de până la 15 cm, aveți undă verde!
Text preluat https://www.daikin.ro/ro_ro/centru-de-inovare/8-misconceptions-underfloor-heating.html