Incalzirea in pardoseala: cand a aparut si ce este aceasta?
Incalzirea in pardoseala a existat intr-o forma rudimentara inca din China si Egiptul antic. In Roma antica apare o varianta evoluata din punct de vedere al numarului de incaperi pe care o astfel de metoda le putea incalzi.

Tot in Roma apare, de fapt, pentru prima data, termenul de sistem de incalzire centralizata, deoarece aburi incalziti erau trecuti dintr-un focar,  printr-un sistem de canale pe sub mai multe incaperi…
Chiar daca pe scara larga metoda aceasta de incalzire este foarte cunoscuta, la nivelul Romaniei este relativ noua.Ce reprezinta de fapt incalzirea in pardoseala? Pai, nimic mai simplu: incalzirea in pardoseala este acea metoda de incalzire a incaperilor ce presupune amplasarea corpurilor de incalzire sub nivelul podelei, ceea ce garanteaza o degajare uniforma a caldurii. Suprafata radianta creste foarte mult, intreaga podea fiind astfel un imens “calorifer”.Ce tipuri de incalzire in pardoseala sunt cunoscute? Incalzirea in pardoseala se realizeaza in prezent, prin doua metode: incalzirea in pardoseala cu agent termic (printr-un sistem de tevi montate sub pardoseala circula apa calda ce provine de la sistemul de incalzire centrala) si incalzirea electrica, realizata cu ajutorul unor cabluri speciale, montate in pardoseala.