Buna intrebare… Ce finisaj folosim la incalzirea in pardoseala? Ce este mai bun? Care sunt avantajele si dezavantajele fiecarui tip de finisaj? …Parchet (ce grosime, ce tip, in cate straturi sa fie daca e stratificat), Gresie, Marmura, Granit sau Compozit?

Alegerea finisajului, practic cu ce acoperim incalzirea in pardoseala, ne apartine in totalitate. Nu poate decide altcineva ce ne place sa avem in casa. Insa, este important sa pastram o stransa legatura cu proiectantul.  Trebuie  sa-l informam despre alegerea pe care o facem. Odata ce am stabilit ca alegem un anumit tip de parchet bine ar fi sa nu ne razgandim. Acesta poate influenta foarte tare calculele initiale. Dar si consumul de energie precum si puterea termica a acestuia.
Dimensionarea sistemului de incalzire in pardoseala se bazeaza pe necesarul termic al casei.  Conteaza si tipul izolatiei exterioare, grosimea ei, tipul ferestrelor, al usilor. Si a multor alte elemente de constructie pot influenta acest necesar termic.
incalzire in pardoseala parchet

incalzire in pardoseala parchet

Configuratia sistemului de incalzire in pardoseala

Odata stabilit necesarul termic al casei, putem stabili si configuratia sistemului de incalzire in pardoseala.  Aceasta in mod obligatoriu tinand cont de tipul finisajului ales pentru a acoperi incalzirea in pardoseala. Ca sa va puteti face o idee, diferenta de transfer termic intre gresie, marmura sau granit este de 4 ori mai mare decat la un parchet de 7mm.
Adica, mai pe romaneste: doua camere identice cu aceeasi instalatie de incalzire in pardoseala dar cu finisaje diferite (gresie si parchet laminat) vor avea diferente de pana la 4,5 grade celsius.
In discutiile oamenilor, am auzit de multe ori ca incalzirea in pardoseala nu merge cu parchetul. Nu este adevarat acest lucru, dar este de datoria noastra sa informam beneficiarul despre toate diferentele dintre gresie si parchet. Este doar alegerea lui asupra finisajului pe care il va realiza.

Ce este mai bun?

Incalzire in pardoseala montata sub parchet

Incalzire in pardoseala montata sub parchet

Personal si eu as alege parchetul. Aici va trebui sa tinem cont de cateva aspecte: Parchet este si cel de 15mm dar si cel de 7mm. Doar ca cel de 15mm are o rezistenta termica de pana la 2,5ori mai mare decat cel de 7mm . Lucru care ar putea creste factura de energie pana la 40% fata de o incalzire in pardoseala acoperita cu un parchet de 7mm.
In concluzie ideal ar fi sa alegem un parchet mai subtire cu o rezistenta termica cat mai mica.  Astfel beneficind astfel de o reducere semnificativa a costurilor cu incalzirea.
La alegerea tipului de parchet trebuie sa tinem cont si de specificatiile producatorului. Pentru ca nu permite o temeperatura mai mare de 29-30grade aplicate in regim de incalzire in cele mai multe dintre cazuri.
Puterea de incalzire variaza foarte mult la un sistem de incalzire in pardoseala acoperit cu Gresie, Marmura sau Granit .
Aceste materiale pot avea o putere de incalzire de pana la 110W/mp, in timp ce la parchetul de 7mm avem doar 85W/mp. Aceasta putere scade semnificativ pana la 60W/mp in cazul parchetului de 15mm. Toate acesta fiind in conformitate cu normele de lucru ale incalzirii in pardoseala de max. 29grade la nivelul pardoselii in camerele de locuit, 33 grade in bai, etc.

Intalnim des situatii in care proiectantii si beneficiarii doresc si racirea casei cu sistemul de incalzire. O izolare atat de buna, este suficient sa scadem temeperatura in casa cu 4 grade ca sa ajungem la un confort optim de temperatura pe timpul verii.
Toate acestea pot fi puse in opera utilizand o pompa de caldura geotermala si un finisaj al pardoselii cu o rezistenta termica cat mai scazuta….adica un finisaj prin care sa treaca foarte usor caldura sau racoarea pe timp de vara.
Vom mai trata aceasta problema in materialele urmatoare.  Pana atunci va sfatuiesc sa utilizati materiale bune conducatoare de caldura.  Va va ajuta sa faceti o economie si mai mare de energie.