Este o intrebare foarte buna pentru ca multi “experti” continua sa spuna ca peste incalzirea in pardoseala nu se poate folosi ca si finisaj parchetul…
Toata lumea vrea sa stie ce parchet se poate utiliza peste incalzirea in pardoseala. Acesta este si motivul pentru care cautam informatii pe forumuri si site-uri de specialitate. Si ar mai fi intrebarea: incalzirea in pardoseala acoperita cu parchet face sau nu face fata conditiilor aprige din iarna?
– Stabilitatea dimensionala a acestuia;
– Rezistenta termica a parchetului;
– Datele tehnice ale acestuia.La parchetul destinat incalzirii in pardoseala rezistenta termica a acestuia variaza in functie de grosimea parchetului dar si de esenta lemnului din care este construit. Cel mai simplu este sa analizam datele tehnice pe care le da producatorul parchetului si sa vedem care este rezistenta termica a acestui material.
Pentru parchetul prezent pe piata din Romania, in general cam astea sunt datele tehnice:- Parchet dublustratificat 10 mm grosime – 0,07 mp*K/W- Parchet triplustratificat 14 mm grosime – 0,09 mp*K/W
– Parchet masiv 20 mm grosime – 0,13 mp*K/W (situatia cea mai grava)
Daca ne uitam pe diagrama de functionare a incalzirii in pardoseala si puterea pe care ne-o poate furniza incalzirea in pardoseala, vom vedea ca parchetul masiv alaturi de mocheta sunt cele mai dificile situatii si acestea pot ridica probleme in combinatie cu incalzirea in pardoseala.
In aceasta situatie rezistenta termica este una onorabila si ne premite sa incalzim intr-un timp rezonabil.
Daca se opteaza pentru parchet laminat recomandarea noastra este sa fie montat pe „folie” din aluminiu perforata pentru un transfer termic cat mai bun. Trebuie sa tineti conte de faptul ca orice spatiu de „aer” intre parchet si pardoseala actioneaza ca un izolator.