Cred ca a venit momentul sa introducem in schema si pompa de caldura. Incalzirea in pardoseala alaturi de o pompa de caldura reprezinta o solutie completa pentru un confort deosebit.
Acest tip de instalatie va poate asigura fara nici o problema partea de incalzire precum si partea de racire pe timp de vara.

Imobilele construite azi beneficiaza de izolatii superioare fata de cele de acum 10 ani, iar necesarul unei case nu prea depaseste 50 w/mp. De exemplu: o casa construita din caramida de 30cm anvelopata in 10cm de polistiren expandat are aproximativ 35 w/mp in functie si de tipul de fereastra utilizat.apa-apa, acm, pardoseala solar Banica copy
Din aceste calcule reiese ca sistemul de incalzire in pardoseala utilizat la acest tip de casa, care ne poate furniza 85-90w/mp in cazul parchetului, ne poate raci si casa.
Puterea de racire scade pana la 38w/mp din cauza punctului de roua, dar, cu toate astea, tot putem raci casa fara probleme cu sistemul de incalzire in pardoseala.
Putem alege in aceasta situatie o pompa de caldura care sa le faca pe amandoua, adica si incalzire si racire, care are in plus avantajul costurilor foarte reduse cu incalzirea si cu intretinerea.
Pentru ca incalzirea in pardoseala sa dea randament pentru partea de racire, temeperatura apei trebuie sa fie undeva intre 15-19grade in functie de umiditatea din camera si de nivelul punctului de roua. Controlul temperaturii se realizeaza cu o vana cu trei cai, motorizata, controlata in totalitate de catre pompa de caldura.
Pompa de caldura poate face atat racire activa, daca pompa este sol-apa, cat si pasiva, daca este o pompa de tip apa-apa (aceasta trecand pe modul activ doar daca cel pasiv nu este suficient)
Pompa de caldura de acest tip poate fi controlata si comandata printr-un modem special conectat la internet, facand acest proces extrem de simplu in exploatare.
Facand o sinteza a celor spuse pana acum, incalzirea in pardoseala este un sistem care lucreaza pe partea de incalzire la temeperaturi de 35-38grade iar pompa de caldura are un COP (Coeficient de performanta ) maxim la aceste temperaturi de 5,8 la variantele apa-apa si de 4,8 la variantele sol-apa. La pompele de caldura aer-apa COP-ul poate varia intre 3,8-1,5 in functie de temeperatura exterioara de lucru.