Orice aparat de incalzire/racire este bine sa fie intretinut corespunzator. La fel este si cu sistemul de incalzire in pardoseala, din timp in timp el trebuie verificat si intretinut. Noi spunem ca se efectueaza asupra lui activitati de mentenanta. Asta nu inseamna ca sistemul s-a stricat, sau nu mai e functional, ci doar ca, e bine sa fie verificat daca functioneaza la parametrii optimi.

Asa ca, este bine sa avem in vedere un program de intretinere multi anual.
Ce presupune un astfel de program? Nu presupune lucruri deosebite, dar este bine ca la intrarea in iarna sa ii facem intregului sistem de incalzire in pardoseala o pregatire corespunzatoare pentru a functiona corect.
Cateva elemente de siguranta ale sistemului de incalzire trebuie verificate neaparat si acestea sunt: vasul de expansiune si supapa de siguranta.
La fel de bine este sa verificam in fiecare an filtrul „Y” al instalatiei deoarece incarcarea acestuia cu reziduuri reduce semnificativ performantele sistemului de incalzire in pardoseala prin micsorarea debitului de agent termic.
Pompa de circulatie este un alt element care trebuie verificat intrucat functionarea in alti parametri decat cei corecti poate atrage dupa sine consumuri mult mai mari de energie, debitul redus fiind o adevarata problema, in general, la sistemele de incalzire fie ele in pardoseala sau cu radiatoare.
O alta reala problema o reprezinta dezvoltarea de bacterii sau alge in sistemul de incalzire in pardoseala, deoarece este un sistem care lucreaza la joasa temeperatura si creaza astfel un mediu propice formarii acestora.
Deasemenea ar trebui verificate servomotoarele pentru reglajul debitului si al temepraturii.
Toate aceste operatiuni relativ „de rutina” un specialist al firmei noastra le poate face multi anual.
Recomandam ca aceste activitati de mentenanta sa fie facute de un specialist in tandem cu centrala termica, care, in sezonul rece, este solicitata la maximum.