Cand suntem pusi in situatia de a alege un sistem de incalzire in pardoseala este o intrebare ce se afla pe buzele tuturor: ” SA ALEG OARE INCALZIREA IN PARDOSEALA CU AGENT TERMIC SAU CEA ELECTRICA???”

Incalzirea in pardoseala pe baza de agent termic este mai scumpa si mai greu de instalat dar cu toate astea marile companii o utilizeaza mai des in proiectele de instalatii. Toti dezvoltatorii imobiliari care au integrat aceste sisteme de incalzire in pardoseala cu agent termic le-au ales in detrimentul celor electrice…
Incalzirea in pardoseala electrica este mai ieftina si se instaleaza mai usor si cu toate astea cea cu agent termic are o pondere de peste 80% din totalul sistemelor de incalzire in pardoseala vandute in Europa.22_06_13 003 (Small)
DE CE? sistemul de incalzire in pardoseala electric fiind totusi mai ieftin si mai usor de instalat?
Pai sunt cateva lucruri pe care toti ni le dorim de la incalzirea in pardoseala si care se pot realiza doar de catre sistemul cu agent termic…nu si de cel electric.
1. In primul rand, si cel mai important, in cazul unor avarii sistemul de incalzire in pardoseala electric nu se poate repara (pentru ca nu se vede, nu se aude si nu miroase in locul avariat). Toti am invatat in scoala ca o rezistenta electrica odata intrerupta nu se mai poate imbina, indiferent de metodele pe care le aplicam. Orice reparatie este doar provizorie cu durata de viata limitata.
La incalzirea in pardoseala cu agent termic avem conducte, care rezista minim 100 ani, in conditii de exploatare la 40 gr Celsius. Sistemul beneficiaza de kituri de reparatie, cu manson alunecator, in cazul in care conductele sunt gaurite in mod accidental de catre cei care lucreaza in santier. Aceste kituri de reparatie beneficiaza de aceeasi garantie ca si teava si au aceeasi durata de viata ca si aceasta, fiind fabricate din alama sau inox in functie de sistem.
Incalzirea in pardoseala cu agent termic poate fi modificata sau „upgradata”daca situatia o impune.
2. Coeficientul de performanta la incalzirea in pardoseala electrica este de 1 (in traducere libera daca o casa are nevoie de 24KW pentru a se incalzi, acest sistem va consuma 24KW/h care, la o medie de 2200 ore functionare pe iarna inseamna: 2200hx24Kwh=52800kwh/iarna x 0,5ron/kw=26400 ron/iarna la o casa cu o suprafata de 220mp cu un nivel mediu de izolare. Asta insemna o medie de 5280ron/luna considerand iarna de 5 luni.
La sistemul de incalzire in pardoseala cu agent termic daca am folosi o centrala termica in condensatie aceasta va consuma 2,8mc gaz/ora X 2200h/iarna = 6160mc/iarna x 1.2ron/mc = 7392 ron/iarna la o medie de 5 luni de iarna avem 1478 ron/luna.
Vreau sa subliniez ca acestea sunt niste calcule pentru case similare cu acelasi numar de ore de functionare. Ele pot varia semnificativ in functie de gradul de izolare al casei, orientare cardinala, tipul finisajului utilizat precum si de temeperatura interioara setata de beneficiar.
3. Teava pentru incalzirea in pardoseala cu agent termic se comercializeaza la colaci de 500 sau 600ml lucru care ne permite sa o utilizam la o gama variata de suprafete.
Cea electrica  se comanda la o lungime fixa si nu poate fi modificata in santier daca suprafata nu corespunde cu ce a fost masurat initial.
Incalzirea in pardoseala cu agent termic poate fi conectata la centrala termica cu gaz, pompa de caldura, instalatie solara sau centrala cu lemne.
Sistemul poate fi folosit si la incalzire si la racire.
INCALZIREA IN PARDOSEALA ELECTRICA POATE FACE ACEST LUCRU?