Ne permitem sa facem aceasta recomandare pentru ca pe piata avem o multitudine de producatori de teava care o prezinta ca fiind pentru incalzirea in pardoseala. Ei bine, de cele mai multe ori aceasta teava nu indeplineste standardele de calitate impuse si firesti pentru un sistem de incalzire care ar trebui sa reziste minim 50-60ani.
In continuare voi prezenta pe scurt tipurile de teava, diferentele dintre acestea si recomandarile pentru astfel de sisteme.

Avand in vedere complexitatea si investitia mare care o presupune o astfel de lucrare imaginati-va ca ar trebui sa dureze o „vesnicie”.
Pe piata se gasesc la momentul de fata multe tipuri de teava Pe-Xa, Pe-Xb si chiar Pe-Xc. Pe langa toate astea au mai aparut PE-MD sau PE-RT si ne aflam in situatia in care trebuie sa alegem teava pe care noi o consideram cea mai buna, pentru ca un vanzator nu ne va spune niciodata ca teava pe care el o vinde el este mai slaba decat cea de la concurenta.
Dewci sa incepem prezentarea cu polietilena reticulata denumita in continuare PE-X a, b sau c : in cazul tevilor folosite la instalatii interioare de incalzire sau sanitare, exista in principal trei moduri de reticulare:
a/ reticulare peroxidica PE-Xa
b/ reticulare cu silan PE-Xb
c/ reticulare prin radiatie de electroni PE-Xc
PE-Xa, PE-Xb,PE-Xc reprezinta in acest caz frecventa si distribuirea diferentiata a zonelor amorfe (reticulate) si a zonelor cristaline (nereticulate).
0001C1B6 (Small)
Ce inseamna de fapt reticularea? Pai inseamna ca lanturile lungi de macromolecule din polietilena formeaza legaturi transversale. Rezulta astfel un material PE-X ce are o structura tridimensionala, nu se mai topeste, are o buna rezistenta interioara in timp si o buna rezistenta la impact la temperaturi scazute.
Gradele de reticulare sunt diferite in functie de procedeul de reticulare utilizat si de materia prima de baza, conferindu-se astfel produselor calitatile dorite.
La PE-Xa polietilena este topita uniform in toata masa, in cateva secunde, trasa in tevi si reticulata peroxidic, aplicandu-se procedeul de reticulare la presiune ridicata cu ajutorul unor masini speciale. Teava PE-Xa reticulata astfel omogen, paraseste agregatul si fara o alta prelucrare, este lasata sa se raceasca. Reticularea este initiata de oxigen si are loc la temperatura ridicata, in starea topita a polietilenei, stare in care lanturile macromoleculare sunt foarte mobile. In acest caz, practic toti partenerii de reactie conduc la reticularea lanturilor de polietilena.
Reactiile paralele de rupere a legaturilor, cum se intampla la reticulare la rece prin radiatie (PE-Xb, PE-Xc), sunt in acest caz evitate.
In cazul materialelor PE-Xb si PE-Xc , reticulate la rece, din extruder iese un produs termoplast, in care reticularea nu este completa. Aici se formeaza numeroase zone cristaline. Ulterior teava este supusa unui proces de finalizare a reticularii fie prin radiatie puternica (PE-Xc), fie prin tratare cu abur la temperaturi ridicate ( PE-Xb).
Prin acest proces se mai reticuleaza o parte din zonele cristaline ramase. In special la tevile cu pereti grosi ( PE-Xb si PE-Xc) este semnificativa reticularea neuniforma .
Din cauza numeroaselor zone cristaline, tevile PE-Xb si PE-Xc sunt mai rigide la indoire, fata de tevile PE-Xa care pot fi indoite la rece sub un unghi mai mic.
In procesul de reticulare la cald (PE-Xa) reticularea, dupa cum spuneam, are loc uniform in toata masa, drept urmare la racire se formeaza foarte putine zone cristaline de aici rezultand calitatile tipice materialului PE-Xa si anume: flexibilitate mare si rezistenta foarte buna .
Datorita reticularii omogene in toata masa polimerica, tevile PE-Xa sunt mai robuse, mai sigure in utilizare, pot fi incalzite cu feon-ul industrial, atata timp cat peretele tevii nu este deteriorat structural (zgarieturi, gauri). Prin incalzire, aceasta teava nu isi pierde rezistenta mecanica.
Dimpotriva, la tevile reticulate la rece se remarca o semnificativa scadere a rezistentei in timp dupa indoire si incalzire/racire, conform diagramei de mai jos.
PE-xa
Cu scaderea gradului de reticulare se obtin tevi mai rigide, care se indoaie mai greu si care rezista mai putin timp la incarcare.
poza tip teava
Multitudinea de teste, efectuate de-a lungul a 30 de ani de rezistenta in timp la aplicarea unei presiuni interioare, au aratat ca teava PE-Xa are o comportare optima in ceea ce priveste flexibilitatea si rezistenta la o presiune interioara, la un grad de reticulare intre 70% si 90%. Rezistenta la aparitia crapaturilor si stabilitatea formei sunt alte motive pentru care REHAU ofera clientilor sai tevi din polietilena reticulata PE-Xa pentru instalatiile sanitare si de incalzire.
Deci sa retinem avantajele tevii PE-Xa:
• PE-Xa comportare optima intre flexibilitate si rezistenta la presiune
• Mare flexibilitate chiar si la temperaturi joase
• Rezistenta foarte buna la lovire si crestare chiar si la temperaturi scazute
• Rezistenta foarte buna la zgariere si indoire
• Rezistenta deosebita in timp chiar si la temperaturi mari (un timp scurt pana la 110 oC)
• Rezistenta buna la chimicale
• Nu este sensibila la incarcari punctuale
• Nu este sensibila la tensiuni de fisurare, iar fisurile nu se propaga
• Rezistenta la abraziune
• Are efect de memorie si deci prezinta o siguranta mare a imbinarii prin tehnica REHAU cu manson alunecator
• Rezistenta deosebita la imbatranire la cald